Pukkelpop en Proximus lanceren “digital twin” in Roblox

Pukkelpop en Proximus lanceren vandaag hun multi-branded "digital twin" binnen het online game-creatieplatform Roblox. De virtuele festivalomgeving van het Limburgse festival wordt gekenmerkt door tal van leuke playgrounds met unieke fauna & flora, gave mini-games en uiteraard ook muziek. Jonge fans kunnen zo genieten van de energie en sfeer van Pukkelpop, ongeacht hun fysieke locatie.

Roblox is een bekend gameplatform dat wereldwijd miljoenen voornamelijk jonge gebruikers verenigt in virtuele werelden en spelletjes. Het gameplatform biedt de mogelijkheid om met anderen te communiceren en creatieve content te delen. Door de samenwerking met Roblox kan Pukkelpop een geheel nieuwe dimensie van interactie en plezier aanbieden. De digitale twin van Pukkelpop in Roblox biedt een gratis speelervaring. Het heeft een eigen identiteit, maar bevat ook vertrouwde Pukkelpopelementen zoals de kenmerkende vlaggen, verschillende podia en zelfs een backstagezone. Bezoekers kunnen rondlopen op het festivalterrein met hun virtuele avatars. Op verschillende plekken worden ze uitgedaagd voor en door diverse amusante minigames.

Roblox wordt voornamelijk gespeeld door prille tieners en frisse twintigers en sluit zo perfect aan op een belangrijke doelgroep van het festival. “Pukkelpop is vaak het eerste festival waar jongeren naartoe gaan”, vertelt woordvoerder Frederik Luyten. “Voor hen en de jongere pre-Pukkelpoppers is dit een leuke manier om kennis te maken met alles waar Pukkelpop voor staat. Zelfs wanneer je nog niet naar het echte festival kan of mag komen. En waar we in de ‘echte wereld’ op de eerste plaats een muziekfestival zijn, is er in de virtuele omgeving nog iets meer aandacht voor het speelse.

Eerste virtuele headliner: ISE

Maar muziek blijft nadrukkelijk aanwezig. De jonge Limburgse ISE krijgt de eer om een eerste avatarshow te geven in de virtuele Pukkelpopwereld. Ze won overtuigend de open call van Pukkelpop en kreeg haar eigen, unieke mo-cap avatar voor de allereerste virtuele showcase. Op zaterdag 19 augustus gaat deze performance in première in Roblox en speelt ISE ook live in de gloednieuwe E-rena op Pukkelpop.

We zijn en blijven een festival waar muzikaal talent alle kansen krijgt. Met dit initiatief hopen we artiesten ook warm te maken voor nieuwe kanalen en bieden we hen de mogelijkheid hun verhaal te vertellen op een manier die thuishoort in de leefwereld van Gen Z en binnenkort Alpha. Met een digitale revolutie in volle expansie is het logisch dat we daar als festival mee experimenteren. Dat past trouwens helemaal bij het DNA van Pukkelpop”, aldus Luyten.

Sterke partnerships

De virtuele Pukkelpopwereld is het resultaat van intense samenwerking met Proximus en digitale ontwikkelaar yondr. Proximus en Pukkelpop kijken van oudsher terug op een solide partnership en zijn verheugd om samen de eerste virtuele Pukkelpop te lanceren.

Proximus is hiermee niet aan haar proefstuk toe. Na het succes van de Proximus Fiber Hyper Run-campagne in Fortnite eerder dit jaar, toont het bedrijf andermaal zijn expertise in de metaverse. Dit project sluit naadloos aan bij de Think Possible-cultuur van Proximus, waar innovatie en samenwerking centraal staan om festivals voor iedereen toegankelijk te maken.

Proximus wil de ideale bondgenoot zijn voor gamers die streven naar een ongeëvenaarde game-ervaring. Met Fiber's ultrahoge snelheden en minimale latentie wordt deze zoektocht nu naar een hoger niveau getild. De samenwerking met Pukkelpop in Roblox bevestigt de toewijding van Proximus om mensen met elkaar te verbinden door middel van innovatieve technologieën.

Ook ontwikkelaar yondr kijkt zeer tevreden terug op dit project. Met deze multi-branded wereld, in combinatie met een avatar concert, zetten we wereldwijd een uniek concept in de markt. Om door de ruis van de 'information overload' te geraken, zullen marketeers in de toekomst meer gaan moeten focussen op het bouwen van communities.

Net als op het echte festivalterrein vind je in de virtuele omgeving ook verschillende creatieve partnerprojecten terug. Zo wordt het uitkijken naar het hindernissenparcours van smartphone producent OnePlus, spring je achterop de ‘Frikandel XXL’ van snackfabrikant Van Reusel en ga je op groenten-zoektocht van healthy food specialist Foodmaker. Zij brengen nu ook hun eigen biologische velden naar de virtuele wereld dankzij Pukkelpop. De eerste 50 winnen een vegan burger op de stand van Foodmaker op Food Wood.

Tot slot linken we ook met het e-paviljoen van Plan International Belgium, waar jongeren op een laagdrempelige manier kunnen leren over grensoverschrijdend gedrag in virtuele werelden en vooral hoe ze daarmee kunnen omgaan. “Een lovenswaardig initiatief waarmee we onze eigen We Care A Lot policy ook virtueel willen bekrachtigen”, besluit Frederik Luyten.

Praktisch

Pukkelpop in Roblox is vanaf nu gratis beschikbaar voor alle gebruikers van het platform. Op zaterdag 19 augustus is het uitkijken naar de allereerste showcase met ISE, vanaf 19.00u in Roblox en de E-rena. Game on!