Aparte zone rond welzijn en veiligheid van festivalgangers

We care a lot

Welzijn en veiligheid zijn al jaren prioriteit voor Pukkelpop. Onder het motto 'We Care A Lot' streeft het festival (samen met andere grote festivals) naar een feestelijke omgeving waarin iedereen zich welkom moet kunnen voelen. Dit jaar gaat Pukkelpop nog een stap verder door samen te werken met verschillende 'welzijnspartners', experts ter zake, waaronder ook Hogeschool UCLL.

‘We Care A Lot’ is een verhaal van samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid. Op Pukkelpop is iedereen welkom ongeacht geslacht, gender, geaardheid, cultuur, religie, etniciteit of beperking. In lijn met dit doel is Hogeschool UCLL, met haar welzijnsopleidingen in het bijzonder, verheugd om als actieve partner rond dit thema op het Pukkelpopterrein te sensibiliseren. Alle Pukkelpopmedewerkers die zich specifiek bekommeren om het welzijn van festivalgangers krijgen een speciale opleiding zodat ze waakzaam en gepast kunnen reageren waar nodig tijdens de festivaldagen.

Net als vorig jaar wordt tijdens het festival het ‘We Care A Lot’-noodnummer (011/888 180) geactiveerd, nieuw is dat hier nu ook een WhatsApp-account aan gekoppeld wordt om ook texting mogelijk te maken. “Pukkelpoppers kunnen ook een QR-code scannen of gebruik maken van de safety button in de PKP-app”, zegt festivalwoordvoerder Frederik Luyten. “We zijn dag en nacht bereikbaar. Onze ‘We Care A Lot’-aanpak is er een van preventie, sensibilisering en bewustwording. Langs repressieve kant zullen politionele diensten dan weer niet aarzelen om op te treden wanneer nodig. Pretbedervers moeten eruit, Pukkelpop wil een feest zijn voor iedereen!

Creatief sensibiliseren

Dit jaar creëert Pukkelpop een aparte 'We Care A Lot'-zone waar alle partners die werken rond veiligheid en welzijn, samenkomen. Studenten en docenten van de UCLL-welzijnsopleidingen (waaronder de opleiding Orthopedagogie) zullen festivalgangers sensibiliseren door 'het leren stellen en bewaken van grenzen'. Op de festivalweide is de ‘We Care A Lot’-stand terug te vinden aan de Dance-site, langs de Booth. Tussen 14.00 uur en 20.00 uur zijn er vier mobiele teams die zich op de festivalweide begeven. Ze zullen festivalbezoekers vrijblijvend aanspreken en bewust maken van het stellen van grenzen en de rol die omstanders kunnen spelen (het zogenaamde omstanderseffect) bij ongewenst gedrag.

Daarnaast wordt de zone tussen 14.00 uur en 22.00 uur permanent bemand. Na 22.00 uur worden er mobiele awareness teams ingezet tot aan het einde van het festival. Deze teams staan steeds in rechtstreeks contact met de security en vormen zo extra ogen en oren op de weide.
Evi Neven, opleidingsverantwoordelijke UCLL - Orthopedagogie (campus Hasselt): “Vier dagen lang samen met studenten en docenten een belangrijk thema aanbrengen bij de festivalbezoekers op een creatieve manier, dat is helemaal waar wij voor staan als welzijnsopleidingen!

Diverse welzijnspartners

‘We Care A Lot’ op Pukkelpop telt nog een aantal andere partners dit jaar. Plan International richt zich met 'Operatie Toestemming' op de preventie seksueel grensoverschrijdend gedrag en staat gedurende het hele festival op Camping Chill. Safe ‘n Sound zet in op harm reduction rond alcohol en andere drugs, gehoorschade en veilig vrijen, er is ook het Limburgse Zorgcentrum na Seksueel Geweld, dat instaat voor de opvang van slachtoffers van seksueel geweld.

De provincie Limburg informeert over haar SLim-acties, controles op alcohol en andere drugs en snelheid in kader van verkeersveiligheid. De festivalganger kan in een rijsimulator met VR-bril ervaren wat dronken rijden is en aan de blaaszuil kan je de hoeveel promille in je bloed testen. En ook Integra wil jongeren in de brede zin adviseren over de risico’s van middelengebruik.

Festivalbezoekers reizen gratis naar Kiewit dankzij het openbaar vervoer van de NMBS (trein) en De Lijn (bus). Daarnaast biedt Pukkelpop ook gratis oordoppen, condooms, zonnecrème en drinkbaar water aan. Ook is er een uitgebreide keuze in gezonde voeding en alcoholvrije dranken.

Respecteer elkaar

Uiteindelijk is het uiteraard de festivalganger zelf die zijn eigen keuzes maakt. “Have fun, zorg voor je vrienden en jezelf, doe eens lekker zot, maar respecteer elkaar. En loopt er toch iets mis, aarzel dan niet om ons aan te spreken. Anders kunnen we ook niets doen. We zijn er niet om te oordelen, wel om te helpen!” besluit Frederik Luyten.